Eerste Hulp Bij Orthodontie

Het kan voorkomen dat jouw beugel kapotgaat of dat er een onderdeel in je wang prikt. Geen paniek – de meeste problemen kun je zelf al verhelpen met een aantal handige trucs.

Bekijk hieronder wat je moet doen in jouw situatie.

 

Staat het antwoord op je vraag hier niet bij?
Neem dan gerust contact met ons op via:
023-5327333 of info@orthohaarlem.nl

EHBO

 • Mijn uitneembare beugel is kapot / kwijt / past niet meer goed

  Doe de beugel uit en doe hem niet meer in. Bel ons op de eerstvolgende werkdag, dan plannen wij een nieuwe afspraak voor je in. Neem eventueel je gebitsmodellen mee, dan kunnen wij hier een nieuwe beugel mee maken.

 • De draad steekt uit / prikt / is gebroken

  Bedek het prikkende deel van de beugel met een bolletje was. Duurt de volgende afspraak nog langer dan een week? Bel ons om te vragen of het nodig is om tussendoor een korte afspraak in te plannen.

 • Er zit een slotje (bracket) los

  Steekt de bracket in je wang? Dan kun je een beetje was of suikervrije kauwgom op het slotje plakken. Je elastieken hoef je even niet te dragen.

  Als de bracket nog te veel hindert, mag je deze alvast zelf voorzichtig verwijderen. Dit doe je door eerst de elastiek los te laten en daarna het klepje omhoog te zetten (met een tangetje of pincet). Nu kun je het slotje van de draad afhalen.

  Bij de eerstvolgende controle zullen we het slotje herpositioneren.

 • Het bandje om mijn kies zit los

  Stop met het dragen van een headgear en elastieken – als je die hebt. Je kunt wat was of suikervrije kauwgom op het bandje plakken zodat het niet in je tandvlees prikt.

  Als het bandje nog te veel hindert én je hebt maar een bandje in combinatie met een slotjesbeugel, dan mag je het alvast zelf voorzichtig verwijderen. Soms is het nodig om dan ook een stukje van de draad af te knippen. Bekijk hiervoor ‘Het draadje van mijn slotjesbeugel steekt uit’.

  Bel ons op de eerstvolgende werkdag, dan plannen wij een nieuwe afspraak voor je in.

 • De schroef van mijn Herbst is losgeraakt / Het veertje van mijn Herbst is los

  Probeer zelf het schroefje vast te draaien met de meegeleverde inbussleutel. Als dit niet lukt, kun je het schroefje aan beiden kanten losdraaien met de inbussleutel. Verwijder het veertje en bewaar deze goed!

  Bel ons op de eerstvolgende werkdag, dan plannen wij een nieuwe afspraak voor je in.

 • Er is een blauw separatie-elastiek los

  Zijn er blauwe separatie-elastiekjes geplaatst om ruimte te maken tussen je kiezen, en is er een los gekomen? Bel ons altijd even. We plannen dan extra tijd bij jouw afspraak om een nieuw elastiekje te plaatsen, zodat de ruimte voldoende blijft.

 • Er is een chain-elastiek los

  Haal het losse chain-elastiekje zelf voorzichtig los van het slotje. Het is niet zo erg als je een keer een chain-elastiek verliest. Bij de volgende afspraak zetten we er weer een nieuwe in.

 • Er is een beetverhoging of biteturbo los (blauw)

  Wanneer er 1 beetverhoging of biteturbo loskomt, is dit geen probleem. Het andere blokje doet nog zijn werk. Bij de volgende afspraak zal bekeken worden of er weer een nieuwe moet worden geplakt. Zijn beide biteturbo’s of beetverhogingen losgeraakt? Bel ons dan even.

 • De hyrax (spinbeugel) zit los

  Wanneer de hyrax los zit, hebben wij vaak wat meer tijd nodig om dit weer vast te zetten. Bel ons daarom voor het inplannen van een nieuwe afspraak of het verlengen van je bestaande afspraak.

 • Mijn spalk is losgeraakt

  Let op: trek de spalk niet los! Als de spalk weg is kunnen de tanden zich weer snel verplaatsen en moet er een nieuwe spalk worden gemaakt. Bovendien zijn er extra techniekkosten verbonden aan het maken van een nieuwe spalk.

  Als de spalk prikt kun je er een beetje was of suikervrije kauwgom op plakken. Draag je nachtbeugel of retentiebeugel zo veel mogelijk tot de volgende afspraak. Zo voorkom je dat je tanden weer gaan verschuiven.

  Bel ons op de eerstvolgende werkdag, dan plannen wij een nieuwe afspraak voor je in.

Spoed

Bij problemen die niet kunnen wachten tot onze openingsuren, kun je telefonisch contact opnemen met de tandartsspoedpraktijk in het OLVG Oost: 0900-8602

De meeste problemen zijn te verhelpen met telefonisch advies. Dit komt overeen met ons advies bij Eerste Hulp bij Orthodontie. Als dit niet voldoende is, kan er een afspraak worden ingepland in het volgende spreekuur van de tandarts: afhankelijk van andere spoedgevallen kan dit dezelfde dag of de volgende dag tot 6 uur ’s avonds.

Ernstig trauma

Bij ernstig trauma zoals losse tanden door een val, heftige bloedingen of een abces kun je contact opnemen met de tandartsspoedpraktijk in het OLVG Oost: 0900-8602

Je kunt bij ernstige problemen ook terecht op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis bij jou in de buurt.

Overweeg je om met een beugelbehandeling te starten of heeft je tandarts je naar een orthodontist doorverwezen?

Neem dan contact met ons op via
023 – 532 73 33 of info@orthohaarlem.nl

praktijk
De praktijk
werkwijze
Onze behandelwijze
beugel4
Wanneer een beugel?
contact
Contact

Schrijf je in als nieuwe patiënt

Afspraak maken of wijzigen

Afspraak checken?

Orthodontie Haarlem

is aangesloten bij